Dat klinkt misschien een beetje raar: een onafhankelijke overheidsinstantie die zich inlaat met een evenement en andere sponsors. Trekt de politie daar het belastinggeld voor uit? We snappen de verwarring en we leggen graag uit hoe dat zit.
Teams 7 en 64 vinden hun oorsprong bij de politie. Collega’s van de voormalige politieregio’s Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland-Zuid vormden een groep van collega’s die gezamenlijk de strijd aangingen om van Rotterdam naar Parijs te rennen en fietsen. Met de finish in Rotterdam op de Coolsingel ligt daar ook onlosmakelijk de verbinding naar de Rotterdamse politie.
Onze werkgever helpt ons op tal van manieren zonder dat het “blauw op straat” kost en zonder dat uw belastinggeld via een omweg bij de Stichting Roparun terecht komt.
Een paar voorbeelden. Wij kunnen gebruik maken van beschikbare vergaderruimten voor teamoverleg. Ook mogen wij een boekenkraam in een politiebureau zetten om tweedehands boeken te verkopen aan collega’s en kunnen we gebruik maken van de douches in een politiebureau als wij de finish bereiken in Rotterdam. De politie vergoed geen kosten en dus zijn we voor vervoer en voeding nog steeds afhankelijk van andere sponsors.
Op basis van het programma Fit & Gezond van de Nationale Politie maken deelnemers wel aanspraak op 1 dag bijzonder verlof per jaar voor deelname aan een sportieve prestatie zoals de Roparun. Deze aanspraak bestaat bijvoorbeeld ook voor politieambtenaren die deelnemen aan de Nijmeegse Vierdaagse, een marathon of andere sportieve activiteit. De politie staat echter niet toe dat alle andere activiteiten, zoals teamvergaderingen, trainingen of sponsoractiviteiten, in diensttijd worden verricht. Alle leden van de politieteams verrichten deze activiteiten buiten diensttijd en moeten daarvoor vakantieverlof inleveren.